Polskie rolnictwo i przetwórstwo żywności od momentu akcesji Polski do Unii Europejskiej zanotowało imponujący postęp, a eksport produktów rolno-spożywczych wzrósł dziesięciokrotnie, osiągając wartość 54 mld euro w 2023 roku – powiedział Stefan Krajewski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podczas seminarium polskiej prezydencji w radzie UE pt. „Bezpieczeństwo, Europo!”. Wydarzenie to było skierowane do uczniów szkół rolniczych, nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz zorganizowane przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS).
Wydarzenie pod nazwą „Bezpieczeństwo, Europo! Rola Komisji Kodeksu Żywności FAO/WHO w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności a prezydencja Polski w UE” zostało objęte patronatem polskiej prezydencji w Radzie UE, a honorowy patronat sprawował minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski.
Seminarium miało miejsce 17 stycznia 2025 r. w siedzibie GIJHARS w Warszawie. Głównym celem wydarzenia było przedstawienie młodzieży informacji na temat roli prezydencji państwa członkowskiego w UE, poszerzenie ogólnej wiedzy o akty prawne, procesy decyzyjne, organy i instytucje UE, a także przedstawienie wyzwań, korzyści i znaczenia dla Polski zarówno w kontekście przewodnictwa w Radzie UE, jak i członkostwa Polski w UE.
Celem seminarium jest zaprezentowanie działalności IJHARS w zakresie współpracy międzynarodowej, ze szczególnym uwzględnieniem aktywności na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Ponadto, planowane jest przybliżenie zadań, znaczenia i bieżących zasad standaryzacji Komisji Kodeksu Żywnościowego oraz prezentacja najnowszych prac organizacji związanych z globalnymi wyzwaniami.
Seminarium miało na celu omówienie roli GIJHARS podczas polskiego przewodnictwa w Radzie UE, zwłaszcza zadań wynikających z pełnienia funkcji instytucji wiodącej w Polsce dla Grupy Roboczej Rady UE ds. Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych. Ponadto, celem było zainteresowanie młodzieży sprawami współpracy międzynarodowej w dziedzinie żywności i rolnictwa, uświadomienie młodych konsumentów o zakresie działalności administracji publicznej dotyczącej bezpieczeństwa i jakości żywności, w tym kształtowanie norm o zasięgu europejskim i globalnym oraz zachęcenie do dalszego samodzielnego poszukiwania informacji w powyższym zakresie.
Uczestnicy seminarium mieli możliwość przetestowania swojej wiedzy na temat UE poprzez udział w interaktywnym quizie online.
Minister Stefan Krajewski podkreślił, że obecna polska prezydencja koncentruje się na siedmiu obszarach bezpieczeństwa: zewnętrznym, wewnętrznym, żywnościowym, zdrowotnym, energetycznym, ekonomicznym i informacyjnym.
„Żywność, która do nas dociera, powinna być bezpieczna, a zależy to od tych wszystkich osób, które mają z nią kontakt na każdym etapie: od momentu zebrania jej z pola do momentu podania konsumentowi. Współpraca między ministerstwem a wieloma instytucjami jest niezwykle ważna, abyśmy mieli pewność, że żywność spełnia wszystkie normy. Ważne jest też to, że działamy w ramach Unii Europejskiej i wymieniamy się informacjami” – powiedział minister Krajewski.
Minister Krajewski podkreślił, że 74 procent polskiej żywności trafia na rynki europejskie, a reszta jest eksportowana do krajów trzecich. Dodatkowo, prowadzone są starania, aby polskie produkty spożywcze trafiały na nowe rynki.
Według Dr Przemysława Rzodkiewicza, Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, GIJHARS pełni wiodącą rolę w koordynacji współpracy Polski z organizacjami międzynarodowymi jako główna instytucja Grupy Roboczej Rady Unii Europejskiej do spraw Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych.
„Jako prezydencja reprezentujemy całą UE na forum organizacji międzynarodowych, w przypadku GIJHARS jest to Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO” – podkreślił Rzodkiewicz.
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO jest organizacją międzyrządową zajmującą się regulacjami dotyczącymi żywności i handlu międzynarodowym produktami spożywczymi. Została utworzona w 1963 roku i jest odpowiedzialna za opracowanie Kodeksu Żywnościowego, który stanowi międzynarodowe normy dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności oraz żywienia.
Kodeks Żywnościowy, opracowany przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, to zbiór wytycznych i kodeksów praktyki dotyczących żywności, które mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych na szczeblu międzynarodowym.
Po wystąpieniach ministrów Rzodkiewicza i Krajewskiego, Agnieszka Sudoł, zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, wyjaśniła młodzieży, jakie wyzwania, korzyści i znaczenie dla Polski wynikają z bieżącej prezydencji w Radzie UE oraz na jakich zasadach działają organy UE.
„Prezydencja dba o to, aby dochodzić w sprawach spornych do konsensusu, uwzględniając stanowiska wszystkich państw członkowskich” – zaznaczyła minister Sudoł.
Joanna Maryniak-Szpilarska z Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS omówiła działania IJHARS w ramach współpracy międzynarodowej, szczególnie na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego.
Przedstawicielka Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS, Joanna Maryniak-Szpilarska, szczegółowo opowiedziała o aktywności IJHARS w zakresie współpracy międzynarodowej, ze szczególnym uwzględnieniem działań na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego.
„IHJARS dba, abyśmy mieli pewność, że kupujemy rzeczywiście to, co znajduje się w opakowaniu i zostało opisane na etykiecie. Walczymy z oszustami żywnościowymi i dbamy o konkurencyjność na rynku rolno-spożywczym” – podkreśliła Joanna Maryniak-Szpilarska.
W pierwszej połowie 2025 roku specjaliści GIJHARS będą przewodniczyć dziewięciu spotkaniom przedstawicieli państw członkowskich UE i ekspertów Komisji Europejskiej w Brukseli. Spotkania mają na celu przygotowanie państw członkowskich do reprezentowania interesów UE na forum światowego programu FAO/WHO do spraw norm żywności, czyli Komisji Kodeksu Żywnościowego.
Specjaliści GIJHARS będą odpowiedzialni za uczestnictwo w negocjacjach i koordynację dodatkowych uzgodnień państw UE podczas posiedzeń komitetów Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO na całym świecie.
Marzena Chacińska, dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS, przedstawiła praktyczne aspekty pracy Grupy Roboczej Rady UE do spraw Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych. Podkreśliła ona, że grupa robocza ma charakter koordynacyjny, a nie legislacyjny, oraz wyróżnia się swoją specyfiką.
„Współpraca międzynarodowa ma to do siebie, że nie można jechać na posiedzenie ze sztywnym, zamkniętym stanowiskiem. Trzeba myśleć o tym, że są partnerzy, którzy mają inne stanowiska i warto być otwartym, w celu osiągnięcia porozumienia, aby w jego konsekwencji to konsument był chroniony, zadowolony, a żywność była oferowana na rynku zgodnie z zasadami uczciwych praktyk handlowych” – zaznaczyła Marzena Chacińska.
Marzena Chacińska podsumowała rolę IJHARS podczas polskiego przewodnictwa w Radzie UE, podkreślając, że specjaliści Inspekcji będą prowadzić prace dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw, substancji dodatkowych do żywności, najwyższych dopuszczalnych pozostałości pestycydów w żywności, zanieczyszczeń w żywności oraz metod analiz i pobierania próbek.
Pochodzenie informacji: pap-mediaroom.pl