Od teraz, na pokładach Polskich Linii Lotniczych LOT, serwisowi posiłków towarzyszyć będą sztućce Gerlach, polskiej marki. Sygnowana logo PLL LOT kolekcja będzie dostępna w LOT Economy Class na rejsach rozkładowych średniego i dalekiego zasięgu, będąc kolejną zmianą mającą na celu podniesienie komfortu podróży i zapewnienie jak najwyższego poziomu obsługi.
30 września 2024 r., Polskie Linie Lotnicze LOT przywróciły połączenie z Warszawy do Lyonu. W uroczystościach na stołecznym lotnisku wzięli udział m.in. prezes Polskich Portów Lotniczych Andrzej Ilków oraz prezes zarządu PLL LOT Michał Fijoł. Na lyońskim lotnisku samolot Embraer 195 wylądował punktualnie o godzinie 10:30. Polski przewoźnik zaprasza do podróży na trasie WAW-LYS w każdy dzień tygodnia, z wyjątkiem soboty. Dotyczy to zarówno letniej, jak i zimowej siatki połączeń.
„Połączenie Warszawy z Lyonem otwiera szereg korzyści zarówno dla sektora turystycznego, jak również biznesowego, stymulując wymianę handlową i współpracę międzynarodową. Dla podróżnych to również doskonała okazja do odwiedzenia kulinarnej stolicy Francji, docenianej przez wybitnych ekspertów z całego świata. Jestem przekonany, że mnogość atrakcji i malownicze położenie nad dwoma rzekami, przyciągnie podróżnych na pokłady naszych gościnnych samolotów” – mówi Michał Fijoł, prezes Polskich Linii Lotniczych LOT.
Lyon, to nie tylko urocze miasto, ale także prawdziwa stolica lokalnej kuchni. Przechadzając się jego ulicami, można poczuć historię i bogate dziedzictwo kulturowe, które czynią je jednym z najbardziej wyjątkowych miejsc w Europie. Labirynty lyońskich uliczek pełne są zapachów pysznego, lokalnego jedzenia, a sława tutejszych restauracji, zwanych bouchons, sięga czasów les mères lyonnaises – kobiet odpowiedzialnych za fundamenty kuchni Lyonu. Dzięki nim, możemy raczyć się wyjątkowymi przysmakami, które nadal są tu serwowane.
Jednym z najbardziej urokliwych miast Francji jest Lyon, które zachwyca nie tylko swoją architekturą, ale przede wszystkim lokalną kuchnią. Przechadzając się po ulicach miasta, można poczuć jego historię i dziedzictwo kulturalne, co czyni je jednym z najbardziej wyjątkowych miejsc w Europie. Labiryntami lyońskich uliczek unosi się zapach pysznego, lokalnego jedzenia, a tutejsze restauracje, zwane bouchons, sławę zawdzięczają kobietom – les mères lyonnaises – które stworzyły fundamenty kuchni Lyonu. Dzięki nim, możemy cieszyć się wyjątkowymi przysmakami, które są tu serwowane do dziś.
Dla tych, którzy lubią słodkości, mamy coś wyjątkowego. Nasze cukiernie i sklepy ze słodyczami oferują najlepsze produkty ze świata cukiernictwa. Pralinki i czekoladowe wyroby są po prostu nie do odparcia.
Zachęcamy również do odwiedzenia dzielnicy Presqu’ile, która znajduje się między rzekami Rodan i Saona. Ta wyspa jest pełna zabytków, instytucji kultury, restauracji i kawiarni. Na placu Terreaux znajduje się piękna fontanna oraz „Mały Luwr” – muzeum, które warto zobaczyć.
Wiadomości dystrybuowane przez: pap-mediaroom.pl